lördag 19 juli 2014

Abborre rostad med rosmarin och citron

Abborre är för oss en delikatess, speciellt fiskade i renare vatten norrut. Fisk i ugn är nog det lättaste man kan göra, även om det blir lite kladdigt när man rensar fisken efter att den tillagats. Värt besväret!



Ingredienser(2 portioner):

  • 1 kg abborre
  • 5-6 färska rosmarinkvistar
  • ½ dl olivolja
  • Havssalt

Till servering:

  • 1 citron
  • Olivolja att sprinkla över fisken.

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Rensa ur och fjälla abborren (tillagas hel, filéa inte) .

Gör tre diagonala snedstreck i fiskens skinn på båda sidor, gå ända in till benen utan att skära genom dem.
Sätt rosmarinkvistar i snedstrecken och i buken.

Placera fisken i en långpanna och strö över havssalt. Ringla olivolja över och gnid in hela fisken ordentligt.
Placera fisken i mitten av ugnen och stek i ca 30-35 minuter. Köttet ska vara vitt och skinnet krispigt.

Lossa fiskköttet försiktigt med en sked och lägg på serveringsfat. Servera med pressad citron, några skivor citron och sprinklad olivolja över hela härligheten. Gott som det är eller till en matig fetaostsallad.


Tips: Fungerar lika bra att grilla över kolbädd i fiskgaller!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar