torsdag 17 juli 2014

Hemmagjord Sambal Oelek

Detta måste nog vara en av de godaste tillbehören till mången maträtt!
Själv brukar jag köpa färdig i butiken. Tror att även om det är en av de få kryddorna som går att få utan en massa konstiga tillsatser i var vi tvungna att testa att göra det själva. Det blev ännu godare!!!

Vårt grundrecept på Sambal:
  • 450 g röd chili, finhackad
  • 150 g finhackad vitlök
  • 150 g finhackad ingefära
  • 2 stjälkar citrongräs, finskivad (vita delen!)
  • 1,75 dl vinäger
  • (225 g socker)... vi använde agavesirap som inte höjer insulinnivån lika mycket (typ 25 g). Går att utesluta helt!
  • Salt
  • 1 msk cayennepeppar
  • 1 msk extremt(!) finhackat limeskal
Gör så här:
Mortla (eller kör i matberedaren) chili, vitlök, ingefära och citrongräs.
Tillsätt vinägern under mortlingen.
Koka upp och sjud i fem minuter.... eller mer om du vill ha den reducerad.
Tillsätt sockret/sirapen och rör tills det är helt blandat.
Ha i limeskal och salt.



A-nom-nom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar