Själv brukar jag köpa färdig i butiken. Tror att även om det är en av de få kryddorna som går att få utan en massa konstiga tillsatser i var vi tvungna att testa att göra det själva. Det blev ännu godare!!!
Vårt grundrecept på Sambal:
- 450 g röd chili, finhackad
- 150 g finhackad vitlök
- 150 g finhackad ingefära
- 2 stjälkar citrongräs, finskivad (vita delen!)
- 1,75 dl vinäger
- (225 g socker)... vi använde agavesirap som inte höjer insulinnivån lika mycket (typ 25 g). Går att utesluta helt!
- Salt
- 1 msk cayennepeppar
- 1 msk extremt(!) finhackat limeskal
Gör så här:
Mortla (eller kör i matberedaren) chili, vitlök, ingefära och citrongräs.
Tillsätt vinägern under mortlingen.
Koka upp och sjud i fem minuter.... eller mer om du vill ha den reducerad.
Tillsätt sockret/sirapen och rör tills det är helt blandat.
Ha i limeskal och salt.
A-nom-nom!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar