söndag 3 augusti 2014

GI-chokladkaka som regerar!

När min fru skulle grattas tog jag och dottern på oss förklädena och började snickra ihop denna kaka som vi hittade grundreceptet för på Tasteline och modifierade det lite. Kakan uppskattas även av icke-LCHF/GI-are. Barnen åt med stor aptit trots den mörka chokladen och kaffet som är i. :)


Ingredienser:
  • 125 gram smör
  • 100 gram mörk choklad (minst 70%)
  • 0,5 dl färdigt starkt kaffe
  • (ev 0,5 dl flytande honung,)
  • 2 st ägg
  • 1 krm salt
  • smör, till formen
  • 1 dl valnötter, finhackade, till formen
  • Grovhackade nötter till smeten (typ 1-2 dl, efter smak)

Gör så här:
Vispa äggen och saltet riktigt fluffigt under några minuter. Smöra en form och "bröa" den med de  finhackade valnötterna. Sätt ugnen på 175 grader.


Hacka chokladen lätt och smält den tillsammans med smöret i vattenbad. Blanda i kaffet, valnötterna och den eventuella honungen. Vänd försiktigt ner chokladblandningen i äggen tills det blandats ordentligt.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Garnera med hallongrädde och färska bär och frukter med låt GI-värde.

Tips:
När vi gjorde kakan gjorde vi den i en standardform (25 centimeter i diameter) men den var lite för stor om man ska dela kakan för att lägga i fyllning. Den gick sönder trots att vi använde en tårtskärare. Inget som syns efter garneringen men det blir svårt att jobba med det. 
Vi tänkte att det skulle vara gott med grovhackade valnötter i kakan. Det var det.... men den blev väldigt smulig då det var svårare för kakan att hålla ihop. Det fungerade men om man vill ha en mer fast tårta ska man ha mindre bitar.
Låt stå riktigt kallt innan ni delar tårtan i två lager. Om ni ska gör det förstås.
Ät och NJUT! Känn efter hur den smakar och njut. Den smakar ännu bättre då


MUMS!



Låna gärna recept från min sida men länka tillbaka hit. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar